Czas zasiąść do wielkanocnego stołu
Nadszedł czas, na który z pewnością wszyscy czekaliście. Nareszcie możemy spotkać się z bliskimi przy wielkanocnym stole. A to wszystko w asyście zajączków, króliczków, mazurków i wszystkiego tego, czego dusza w tym dniu może zapragnąć. O tym jak obchodzi się święta w Polsce, wie każdy. Jednak jak w tym wypadku, wygląda to w innych krajach?
Ciekawie sprawa ma się nie tak całkiem daleko od nas, czyli w Szwecji. Tam, w ostatnie dni Wielkiego Tygodnia, dzieci przebierają się z wiedźmy i w zamian za drobny poczęstunek, obdarowują sąsiadów kartkami i laurkami wielkanocnymi. Ciekawie wygląda również szwedzki zwyczaj wysyłania kartek świątecznych. Według tradycji, nadawca powinien sam wrzucić taką kartkę do skrzynki adresata, zachowując przy tym pełną anonimowość.
Natomiast jeśli chodzi o Bułgarów, to mają oni w swoim świątecznym zwyczaju, rozbicie o mur kościoła skorupki jajka (malowanego na jaskrawy czerwony kolor) – pierwszego, które zostanie zjedzone po Wielkim Poście. Ma to im zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku. Intrygować może również francuski wielkanocny zwyczaj pieczenia wielkiego omletu dla całych miasteczek. Do zrobienia takiego omletu średnio zużywa się od 1000 do 1200 jaj!
Wszędzie jednak niezmienny pozostaje wielkanocny zwyczaj składania sobie życzeń. Dlatego korzystamy z okazji i pragniemy Wam życzyć zdrowych, pogodnych i przepełnionych radością Świąt Wielkanocnych!